Veel mensen lopen met idee en plan rond om een applicatie te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor hun bedrijf. Webapplicatie ontwikkelen is echter niet zomaar iets. Dit is ook de reden dat veel mensen dit laten doen door een specialist. Met een webapplicatie ontwikkelen kun je namelijk een probleem oplossen of een proces optimaliseren. Echter liggen het idee en de realisatie ervan vaak ver uit elkaar. Om je daarin meer inzicht te geven hebben wij deze blog voor je gemaakt.
Hieronder vind je informatie over webapplicatie ontwikkelen in 7 stappen. Benieuwd? Lees dan hieronder verder.
Stap 1: Een doel voor ogen hebben
Voordat je echt serieus aan de slag wilt gaat met de webapplicatie of het uitbesteden hiervan is het belangrijk om een doel vast te leggen. Welk doel heeft de applicatie? Zonder doel heeft het tenslotte ook geen zin om deze te laten ontwikkelen. Het is daarbij ook belangrijk om te kijken naar wat het medewerkers of klanten kan opleveren als de applicatie er is. Het moet tenslotte wel een toegevoegde waarde hebben.
Stap 2: Het platform kiezen
Als het doel duidelijk voor ogen is, dan is het ook belangrijk om na te denken waar de app te verkrijgen is. Daar spelen de vragen wat kan de app, voor wie is het en natuurlijk wat is het doel van de app een rol. Vanuit daar wordt vaak duidelijk wat voor mobiele app er gebouwd wordt. Dit kan bijvoorbeeld een app zijn voor een iPhone of iPad, maar kan ook voor een Android toestel zijn. Ook daar zit natuurlijk een verschil in. Qua mogelijkheden en ook gebruikers.
Bij een webapplicatie is het grote voordeel dat het platform onafhankelijk kan worden gebruikt. Het enige dat van belang is, is een recente browser en een fatsoenlijke internetverbinding.
Stap 3: App features vaststellen
Je wilt natuurlijk wel dat de webapplicatie een succes wordt. Elke toekomstige gebruiker zou zijn mening hebben over de applicatie. Het is daarom aan te raden om de app in de testversie te laten gebruiken door een aantal stakeholders van de toekomstige applicatie. Je kunt dan bij schroeven waar nog verbetering in zit.
Stap 4: Bouwtekening
Dit is wel een andere bouwtekening dan die van een bouwplaats. Het gaat hier om een interactiemodel. Hier worden de ideeën in uitgewerkt. De functionaliteit van de app komt hier bijvoorbeeld in terug. Op die manier komt de applicatie als het ware al wat tot leven.
Stap 5: Ontwerpen
Wanneer de bouwtekening in grote lijnen rond is komen we bij de ontwerpfase. In dit proces krijgt de applicatie meer vorm en ook het beeld qua vormgeving. In deze fase kun je nog wel lekker sparren en dingen aanpassen. Het is een bijna compleet beeld van de applicatie.
Stap 6: De bouw
Na de bouwtekening en het ontwerpen is stap 6 de bouw van de applicatie. Als alles in orde is kan deze fase worden ingezet. De programmeurs gaan nu aan de slag met de applicatie. Het begint allemaal eerst in de back-end, oftewel in de achterkant van de website. Die de gebruiker niet ziet, maar die van groot belang is. Dit is pure code werk. Vanuit daar wordt er verder gewerkt.
Stap 7: Testen en LIVE gaan
De laatste, maar wel een hele belangrijke stap. Testen is namelijk cruciaal voor de ontwikkeling van software. In deze stap kunnen alle aanwezige fouten, mochten die er zijn, verholpen worden en kan er gezamenlijk beloven of de website LIVE kan gaan. Als de applicatie dan online is, kan online marketing niet ontbreken. Met de juiste aanpak kun je website conversies verhogen en de applicatie extra onder de aandacht brengen.